Showroom Tielt open deze zomer. Showroom Burocomfort Sint-Niklaas gesloten van 22 juli tem 2 augustus. Magazijnverkoop weekend 31 augustus & 1 september.

Zitten en staan afwisselen: de gezondheidseffecten

Vlaanderen
Wist je dat Vlaamse bedienden gemiddeld 5,5 uur stilzitten op een werkdag? Een zorgwekkend cijfer, want te lang stilzitten brengt een aantal gezondheidsrisico’s met zich mee. Daarom lanceerde het Vlaams Instituut Gezond Leven ‘wisselwerken’. Dat betekent elk half uur even rechtstaan van je stoel. Een kleine moeite, met bewezen gezondheidseffecten: je verbrandt meer vetten en calorieën, je beschermt je lichaam tegen hart- en vaatziekten en diabetes en je verkleint de kans op rugklachten. Bovendien schiet je energiepeil erdoor de hoogte in.

Medewerkers die beperkt stilzitten en regelmatig eens onderbreken door even recht te staan, rond te stappen en te bewegen ondervinden niet alleen een positieve impact op hun fysieke gezondheid. Ze hebben meer energie, kunnen zich beter concentreren en zijn productiever. Minder ziekteverzuim, een goede werksfeer en een positief imago zijn de bonus voor de onderneming.


Algemene tips om het zitten te onderbreken:

  • Drink regelmatig. In plaats van een grote fles op je bureau te zetten, tap je beter elke keer een glas. Een bijkomend voordeel is dat je vaker naar het toilet moet, waardoor je automatisch rechtstaat.
  • Zet het koffiezetapparaat in een aparte ruimte.
  • Wandel langs een collega om iets te vragen in plaats van te bellen, te mailen of te chatten.
  • Zet de printer niet te dichtbij of in een aparte ruimte. Zo zal je telkens even moeten rechtstaan om een document te gaan halen.
  • Werk en vergader eens rechtstaand of maak een wandeling terwijl je vergadert.
  • Telefoneer rechtstaand.
  • Maak gebruik van IT-tools die je verwittigen om eens recht te staan. Er verschijnt regelmatig een pop-up op je scherm die je verwittigt om de benen eens te strekken.
  • Gebruik ergonomische hulpmiddelen om dynamischer te werken, zoals een bureaufiets, dynamische bureaustoel of stamat.
Vorige post
Volgende post
afbeelding afbeelding afbeelding afbeelding afbeelding afbeelding

Heb je nog een vraag over dit onderwerp? Contacteer onze adviseurs.